RSS

Can’t Deploy Cubes in AX

20 Feb

A production server was not able to deploy cubes today.  The environment is using SQL Server 2012

Errors

I saw some errors such as

  • Failed to build the OLAP cubes. Error: Failed to process the Analysis Services database Test2012 on the <ASServerName> server. Error: Errors in the back-end database access module. The provider ‘SQLNCLI10’ is not registered.
  • The following system error occurred:  Class not registered
  • Errors in the back-end database access module. The provider ‘SQLNCLI10’ is not registered.

Investigation

I looked  at the DB server and found that the structure of the cube has been created – so I successfully connected to the server, but it could not go off to the database server to get the data.

To confirm the native client requirement I also looked at the Connection string already created on the AS Server as part of the Project Reporting data source

Provider=SQLNCLI10;Data Source=<DBServer> ;Initial Catalog=ProjectServer_Reporting;Integrated Security=SSPI;Persist Security Info=False.

Solution

Regardless of if you are running 2005 or 2008 or 2012 (or anywhere in between) you will need to have the 2008 Native Client installed

On the client you need to have installed the Microsoft SQL Server Native Client (SQL Server Native Client). This is a single dynamic-link library (DLL) containing both the SQL OLE DB provider and SQL ODBC driver.

The sqlncli10 provider for SQL 2008 R2 can be downloaded from here.
X86 package.
X64 package
IA64 package.

In case you have a SQL 2012 server and have received a Power Pivot sheet which want to use the SQLNCLI10 provider, you can change the data provider to use to data provider for SQL 2012: SQLNCLI11

In case you can’t selected the SQL Server Native Client 11.0. The provider is not installed on your client. The SQLNCLI11 provider for SQL 2012 can be downloaded from here:
X86 package
X64 package

That should be it. After installing the SQL Server Native Client, redeploy your cubes

Advertisements
 
1 Comment

Posted by on February 20, 2014 in BI, Installation and Configuration

 

Tags: , , , , , ,

One response to “Can’t Deploy Cubes in AX

  1. janeteblake

    February 22, 2014 at 1:43 am

    Love the real life examples!

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: